vsehochut

Friday, November 02, 2007

Epifyzeolýzy distální části bérce

Tento typický úraz dětského věku nabývá v oblasti hlezna na důležitosti. Pokud dojde k poškození růstové chrupavky (typ S-H III - V), je ohrožen další růst distální části bérce jak do délky, tak ve správné ose. Všechny typy epifyzeolýz anatomicky reponujeme. Tam, kde je podezření z diastázy růstové ploténky (S-H III-IV ), je nezbytná exaktní osteosyntéza. Perzistující štěrbina se hojí jizevnatě, časem osifikuje a může způsobit epifyzeodézu, neboť působí jako kostěnné poutko v místě, kde má kost růst (obr. epifyzeodéza).
Z dvou projekcí klasického rentgenogramu často nelze zjistit eventuální rotační posun separované epifýzy s odlomenou metafýzou (Marmor - Lynnova třírovinná fyzární zlomenina); jsou vhodné i projekce šikmé (obr. třírovinná).
Zvláštním typem je Kleigerova epifyzeolýza dospívajících (S-H III), kde sklouzne jen malá oddělená část epifýzy tibie (obr. Kleiger). Opět může být v obvyklých dvou rtg projekcích přehlédnuta, je třeba na ni pomýšlet a provést i šikmou projekci. Dislokace je konzervativně neovlivnitelná, proto je indikace k operaci jednoznačná. Přehlédnuta se zhojí v dislokaci a způsobí inkongruenci kloubních ploch. Osteosyntézu provádíme šroubkem a doplňujeme sádrovou imobilizací.