vsehochut

Monday, October 15, 2007

Subtrochanterické zlomeniny femuru

Zlomeniny této lokalizace mají obvykle horizontální linii lomu s dislokací ad peripheriam. Prakticky vždy jsou nestabilní. Konzervativně léčíme pouze subtrochanterické zlomeniny menších dětí, jinak se vždy operačně snažíme o anatomickou repozici a stabilní osteosyntézu.


Zlomeniny diafýzy femuru

Jde o často se vyskytující zlomeniny jak u dětí, tak u dospělých. Příčinou je přímé i nepřímé násilí při pádech, sportu , autonehodách.
Rentgenogram rozliší charakter linie lomu a posun úlomků. Dislokace je dána výší zlomeniny. Uplatňuje se zde tah gluteálního komplexu a m.iliopsoas na horní fragment, pokud je zlomenina situována níž, uplatní se síla adduktorů a proximální úlomek je spíš addukován. éměř v každém případě konstatujeme také dislokaci cum contractione. Naopak rtg nález s odtažením úlomků u polytraumatizovaných budí podezření na traumatickou míšní lézi.
Kromě uvedených dvouúlomkových zlomenin s rozličným typem linie lomu se samozřejmě setkáváme s úrazy komplikovanějšími, s meziúlomky , které mohou být deperiostovány, avitální, crush zlomeniny postihující celý střed diafýzy, navíc jako součást polytramatu (obr. Crush zlom).
Léčení: V dětském věku preferujeme léčbu konzeravtivní. U dětí do 5 let přináší dobré výsledky náplasťová vertikální extenze Bryant-Schedeho (obr. Bryant - Schede), kterou po 3 - 4 týdnech dle stáří dítěte doléčíme v sádrové spice. U dětí starších (do l0 let věku) je v léčbě používán trakční stolek dle Webera (obr. Weber), který vyžaduje transskeletálně zavedené dráty, na něž je uplatňován tah v dlouhé ose femuru. U zlomenin komplikovanějších raději operujeme zásadou tzv. miniosteosyntézy s možností pooperačního ošetření v sádrové spice. Zraněné dospívající indikujeme k operaci vždy. K osteosyntéze používáme elastické Prévotovy pruty, stále má své významné místo technika dlahová, v paletě možností zůstal i klasický postup Küntscherův (bez předvrtání dutiny diafýzy).
U dospělých jsou nároky na stabilnost osteosyntézy vysoké. K těmto operačním výkonům patří veškerá paleta osteosyntretických možností ; řešení je individuální nejen dle situace oseální, ale všech struktur krajiny stehenní a také dle celkového stavu pacienta (polytrauma).