vsehochut

Monday, September 24, 2007

Rtg:

Nacházíme typickou dislokaci: malý distální fragment je posunut dorzálně a mediálně. U dětí je dislokace podobná, linie lomu je však situována proximálněji. Navíc se zde často střetáváme s neúplnými subperiostálními zlomeninami často nevyžadujícími repozici.

Léčení:
Repozici zahajujeme dlouhým tahem v ose radia, 2.- 5. prst převádíme do laterální dukce, poté celé zápěstí do volární flexe. V zájmu retence reponovaných úlomků často v této pozici znehybňujeme sádrou. U starších pacientů dochází často ke kominuci, tím je stabilita nejistá. Zejména sejde-li otok, můžeme se, pokud zlomeninu rentgenologicky nekontrolujeme, dočkat nepříjemného překvapení. Proto je někdy indikována primární transfixace Kirschnerovým drátem. Imobilizace v sádrovém obvaze trvá 6 týdnů ( u dětí 3-4 týdny ). Častou komplikací především u starších pacientů bývá osteoporóza Sudeckova typu, která může léčení značně prodloužit. Pokud se nepodaří udržet anatomicky přesnou repozici, lze očekávat omezenou pohyblivost a nepříznivý kosmetický stav.
Pokud se pád děje na ruku v zápěstí volárně flektovanou, najdeme zcela opačnou dislokaci a hovoříme o zlomenině Smithově.