vsehochut

Wednesday, October 10, 2007

Naprostá většina zlomenin v této lokalizaci je indikována k operaci. Výjimkou je nepříznivý interní nález, který operaci kontraindikuje.
Prognóza zhojení operační rekonstrukce závisí na biologickém stáří zraněného a na průběhu linie lomu. Dosud platí Pauwelsovo dělení intrakapsulárních zlomenin na 3 typy: I.typ, kdy linie lomu svírá horizontální úhel 30 st., II. typ 50 st., III.typ 70 st. (obr. Pauwels děl).
U prvého typu působí na lomné plochy tlakové síly, zatímco u III. typu síly kluzné. Z toho vyplývá, že u II. a III. typu jsou kladeny větší nároky na kvalitu osteosyntézy, protože nebezpečí z nestability je tu větší. K možnostem řešení může v těchto případech přispět korekční klínovitá valgizační osteotomie v nižší etáži proximální části femuru, která změní vertikální průběh linie lomu v horizontálnější (např.v Pauwels typ I). Při operaci je vždy nutné postupovat individuálně . Nároky na kvalitu anatomické repozice jsou v celé intrakapsulární oblasti horního konce femuru vysoké. Kritériem je hodnocení tzv. Gardenova úhlu (obr. Gard úhel), který je tvořen osou těla kosti stehenní a původním tlakovým systémem trabekul krčku. Tento úhel je v AP projekci l60 st. a v axiální l80 st. Za příznivou repozici se považuje rozmezí v AP l55-l80 st. a axiální změna přímého úhlu nesmí převýšit 20 st. Specificky je nutné volit i osteosyntetický materiál (šrouby, úhlové dlahy a pod.). Pokud jde o zlomeninu u starého pacienta nebo její typ disponuje k avaskulární nekróze bez naděje na zhojení, primárně indikujeme endoprotézu. V situaci již rozvinuté koxartrózy volíme totální kloubní náhradu.