vsehochut

Sunday, March 25, 2007

Bojování a vojančení

Bojování je sice na o něco vyšší úrovni, než jsme z Civilizace zvyklí, přesto to každému nemusí stačit. Na druhou stranu nutno uznat, že je zpracováno kvalitněji a více do hloubky, než se na první pohled zdá. Tak se do toho pusťme.
Předně - suchozemské jednotky bojují jen na souši, a ačkoli je můžete vyrábět i ve vodní bázi, můžete je tam použít jen k obraně (a vice versa). Jak postupně vyvíjíte nové a nové zbraně, je dobré občas jednotky ve městech vyměnit za nové. Sice je možné je i přímo upgradovat, ale to je příšerně drahé - já tuto funkci používal jen u formerů a občas u výzvědných člunů.
Při útoku na skupinu jednotek na jednom políčku už v případě porážky nezahynou obvykle jednotky všechny, ale jen jedna. Ostatní však mohou být poškozeny.
Novým fenoménem je bombardování. Jednotky, vybavené touto přídavnou schopností, mohou útočit zdálky (a tedy z bezpečí), navíc zraňují všechny jednotky na políčku, na něž útočí - nemohou však nikoho zabít. Schopnost bombardování mají mj. všechny (?) námořní jednotky.
Letadla opět létají na benzín a musí každý druhý turn přistát v bázi nebo letecké základně, později vyvinete vznášedla, která už nemusí.
Nejničivější zbraní je bezesporu Planet Buster, který je podstatně silnější, než atomová puma v Civilizaci. Kromě města a všech jednotek totiž totálně zničí i kus kontinentu, na který dopadne (potopí jej do moře). Jeho použití je však silně nepopulární - v okamžiku, kdy jej použijete, vám všichni ostatní vyhlásí válku a ta frakce, která se stala vaší obětí, s vámi už nikdy neuzavře mír. Později vynaleznete obranu proti Planet Busterům (i jiným raketám) - jakou jinou, než orbitální. Pochopitelně to nefunguje na sto procent.

Labels: