vsehochut

Wednesday, March 21, 2007

Báze, města, městečka
Vaše báze těží ze svého okolí a obhospodařují tolik políček, jaká je jejich velikost (plus jedno, na kterém stojí). Z kterých políček konkrétně budou těžit, můžete samozřejmě ovlivňovat ručně, kliknutím na středové políčko se zvolí "optimální" rozložení. Při každém postupu na novou úroveň (to se děje po zaplnění zásobárny jídlem) se rozložení optimalizuje, takže neškodí to občas zkontrolovat. Pokud budete obhospodařovávat méně políček, než můžete, vytvoříte tím z nezaměstnaných dělníků specialisty. Kliknutím na specialistu (v řadě ksichtíků, reprezentujících obyvatelstvo, ten úplně vpravo - před "uklidňovacím" tlačítkem) můžete zvolit jeho zaměření, přičemž u každého je jasný popisek, co vlastně dělá (tj. kterou surovinu/vlastnost přidává).
Zatímco energie, získaná městem, putuje do společné zásobárny, kde dojde k jejímu přerozdělení (zdravíme Lenina), vytěžené minerály a vypěstované jídlo městu zůstává. Jídlo putuje do zásobárny, která naplněním posune město o jedničku nahoru, s minerály je to složitější.
S šutry se dají dělat v zásadě čtyři věci. Jednak z nich můžete vyrobit vojenskou/nevojenskou jednotku, jednak postavit ve městě nějakou vymoženost, jednak je využít k vybudování tajného projektu, a konečně je možno měnit minerály přímo na energii ("Stockpile Energy") v poměru 2:1. Městských staveb budete mít postupně hrozně moc druhů a o tom, k čemu jaká slouží, vám vypoví podrobný help, takže jen stručně. Některé vymoženosti ovlivňují přímo globální chování města - "Recreation Commons" snižují nespokojenost, "Pressure Dome" umožní efektivnější těžbu a "Children's Creche" urychlí růst báze. Jiné stavby mají jednu konkrétní vlastnost (třeba zvýšení produkce minerálů) a později budete moci budovat orbitální těžební stanice, které ovlivňují rovnou báze všechny. Tajných projektů už tolik není. Konkrétní tajný projekt může být vždy na planetě jen jeden (rychlejší vyhrává) a má v drtivé většině vliv na celou vaši říši (zřídka na jednu bázi nebo na celou planetu). Tajné projekty jsou vynikající věci (ostatně je to obdoba divů světa z Civilizace), jsou ale velmi drahé, a tak práce na nich ochromí bázi na dlouhou dobu.