vsehochut

Sunday, March 18, 2007

Co, kde a jak nejlépe těžit
Pohádku o minerálech, dlabání a energii jistě už znáte, a jste-li zběhlí v Civilizaci, je vám asi jasné, že surovinový potenciál různých políček v okolí měst se bude v průběhu hry měnit. Poslechněte si tedy, jak.
Základ je jasný - čím víc je na políčku kamení, tím víc na něm bude minerálů, pomoci sklizni můžete výstavbou dolu a ještě více minerálů získáte, pokud k dolu přidáte silnici. Čím je políčko výše, tím více z něj dostanete energie, ale musíte nejprve vystavět sluneční kolektor. Výšku terénu lze poměrně jednoduše vypozorovat (je dobré si pro to vypnout plochý terén) nebo si ji přečíst v informačním okénku o daném poli. Čím je políčko zelenější, tím více je na něm jídla, výstavba farmy situaci radikálně zlepší, přičemž později budete moci farmu upgradovat. Nic nezkazíte, pokud na políčko s farmou hodíte i sluneční kolektor - obě zařízení fungují bez problémů společně, někdy můžete postavit farmu i s dolem, důl a kolektor současně nikdy. Pokud rezignujete na výstavbu úplně a políčko je alespoň trochu zelené, můžete na něm vysázet les, který vám přinese od každého něco, a když ho později zase vykácíte, vydá něco minerálů. Les je nejlepší vysazovat na nízko položených jen málo zelených políčkách bez kamenů. K tomu, abyste kamenné políčko proměnili v zelené (a mohli tak na něm postavit bázi nebo vysázet les) slouží příkaz "terraforming/level", který sice zabere dost času, ale výsledek stojí zato. Ještě by chtělo připomenout, že les má tendenci se rozšiřovat, což obvykle není na škodu.
Samostatnou kapitolou jsou houby (xenofungi). Zpočátku vám budou překážet, zpomalovat pohyb, rodit "zlé" červy a nedá se na nich těžit - tak je hubte napotkání. Jak trochu proniknete do místní ekologie, vynaleznete formery, kteří budou schopni ničit houby mnohem rychleji než formeři obyčejní, tak jich několik vyrobte a systematicky jimi houby likvidujte. Nemusíte rozhodně plenit všechna červená (houbovitá) políčka - odstraňte houby jen z dopravních tepen a z nejbližšího okolí větších bází. Později proniknete do tajů Centaurijské ekologie tak hluboko, že se naučíte houby využívat. Jednak budou fungovat jako silnice (navíc vám mohou dát obranný bonus), jednak na nich budete moci těžit. V hodně pozdní fázi hry budete v houbování natolik zdatní, že vám budou červená políčka dávat víc surovin, než lesy, takže není špatný nápad lesy zase zlikvidovat a nahradit houbami. Houby lze sázet na v podstatě libovolném políčku, už tam ale nepostavíte nic jiného (vyjma slunečního kolektoru, který však zřejmě nefunguje).