vsehochut

Monday, March 19, 2007

Další krátký odstavec věnujme kamarádce vodě. Budovat se tu dá jen na příbřežních políčkách - to jsou ta světle modrá. Vodní políčka se nijak neodlišují (vyjma těch s nějakým tím extra zdrojem), všude lze postavit vodní farmu, těžební plošinu a lapač energie. Vodní farma spolupracuje s ostatními vymoženostmi, zbylé dvě mezi sebou ne. Pochopitelně i ve vodě můžete vysázet všudypřítomnou houbu. Vodní políčka jsou zvláště důležitá ve střední fázi hry, kdy už můžete obhospodařovat vodu a kdy ještě potřebujete hodně jídla, kterého vám právě vodní políčka dají přehršel. Energie není k zahození nikdy, minerálů je i s těžební plošinou zoufale málo.
Později budete moci stavět některá vylepšení vyššího stupně. Jen stručně: "Thermal Boreholes" přinesou dost minerálů a energie, ale nedají se stavět na svahu a mají dost veliký negativní ekologický efekt, "Condenser" přinese něco jídla, "Echelon Mirror" energie - obojí opět s nepříjemnými ekologickými následky. Já osobně jsem ani jednou nepotřeboval jedinou z těchto věcí - tak uvažujte, než je postavíte.
Jistě jste také zaznamenali možnost měnit nadmořskou výšku terénu, ovšem pozor - obvykle to stojí nějaké peníze. Na druhou stranu si takhle můžete planetu doopravdy přetvářet k obrazu svému, budovat nová moře a likvidovat stávající. Také není špatné si tímto způsobem vyrobit "most" na sousední kontinent, což je opravdu vynikající věc v případě, že tam bydlí agresivní soused - most se opevní a obsadí, a vy tak máte volnou a pohodlnou cestu k rychlým výsadkům.
Poslední poznámka o terénu - občas se může měnit hladina moře. Jednak ji lze celosvětově ovlivnit, což musí schválit koncil většinou hlasů (hladina moře se pak za dvacet let zvedne nebo poklesne), jednak může hladina stoupnout jako důsledek globálního oteplování, které zákonitě přijde po pár stoletích devastování přírody. Pokaždé je to událost spíše nemilá, neboť vede k totálnímu nabourání tak dlouho budovaného dopravního a výrobního systému, pokud se vám tedy stane, že se vlivem globálního oteplování hladiny moře zvednou (je vám to ohlášeno předem), přesvědčte koncil, aby zahájil projekt globálního ochlazování, který moře zase hezky usměrní.
A teď se podívejme přímo do některé báze.