vsehochut

Sunday, October 16, 2005

Namka

Do konvice nalijte potřebné množství perlivé stolní vody a uveďte ji do varu.
Dostatečné množství mleté kávy v hrníčku zalijte vroucí vodou nadvakrát: První zalití do poloviny šálku má být co nejrychlejší, aby se káva dobře spařila. Vodu lijte z výšky, aby se mletá káva nedržela na hladině, ale aby se potopila ke dnu. Obojí je podmínkou úspěchu.
Počkejte několik okamžiků a potom plynulým proudem dolijte zbytek vody tak, aby v šálku zbylo místo na ještě jedno malinké dolití.
Teď už má káva pěknou pěnu, ale můžete to ještě vylepšit: Do kávy opatrně vlijte ještě malé (!) množství chladné perlivé vody. Stačí opravdu malé množství a stane se zázrak: Chladná perlivá voda v horké kávě okamžitě vypustí oblak bublinek, které vyplují nahoru jako krásná pěna. Káva se tím mírně ochladí a výsledek stojí za to.