vsehochut

Tuesday, November 13, 2007

Zlomeniny patní kosti

Architektonika patní kosti je tvořena tak, že mezi třemi rozpínajícími se trámčitými oblouky je přesně pod kloubní plochou pro talus zeslabené místo - tzv. thalamus calcanei, které představuje locus resistentiae minoris kompresi (obr. architektonika). Při vertikální síle se sem v různém stupni proboří artikulační zóna i s talem. Jde o typickou kompresivní zlomeninu kosti,která je převahou spongiózní,proto je operační rekonstrukce obtížná, často i nemožná. Hrubé ireponibilní kominutivní komprese jsou indikovány i k primární artrodéze.
Typickou etiologií jsou skoky a pády s výše. Defigurace je okamžitě zřetelná. Stupeň komprese určujeme na rentgenogramu stanovením Böhlerova úhlu, který svírá přímka vedená horním okrajem přední a zadní kloubní plochy pro talus a tečnou horní plochy patního hrbolu. Normální hodnota je 20 - 40 st. (obr. Böhler). Kompresí se snižuje často až do negativních hodnot.
Dalšími možnými zlomeninami jsou: odlomení hran a výběžků, vertikální či horizontální zlomenina hrbolu (tzv. typu kachního zobáku), zlomenina sustentákula talu atd.
U těžkých kompresí nemá dříve paušálně používaná Kirschnerova skeletální trakce velkou naději na úspěch. V úvahu u čerstvé zlomeniny přichází okamžitý pokus o elevaci manuálním tlakem ze stran. Operačně se lze pomocí do fragmentů zavedených Kirschnerových drátů pokusit reponovat artikulační zónu pro talus a obnovit anatomický tvar kosti patní. Transoseální fixaci dráty či šrouby pak zajišťujeme sádrovou imobilizací.
Při ryze konzervativních postupech upouštíme od dlouhodobého znehybnění. Podstatně dříve mobilizujeme, byť zprvu bez vertikální zátěže. Zlepší se tak cévní saturace a konečné výsledky se zdají lepší. Kompresivní zlomeniny kalkaneu svým charakterem náležejí k těm,které zanechávají trvalé následky.
Zlomenina „kachního zobáku“ (obr. zlom typu kach) se reponuje a osteosyntézuje snadněji (cerkláž, spongiózní šroub).

Labels: