vsehochut

Friday, August 31, 2007

Dlahová osteosyntéza má široké uplatnění. U dětí formou dlahy neutralizační (pouhé spojení fragmentů dlahou), u dospívajích a dospělých dlahou kompresivní aplikovanou klasicky dle návrhu AO (švýcarský Arbeitsgemeinschaft für die Oseosynthesefragen) pomocí přídatného kompresária (obr. K dlaha AO) či modernější samokompresní a nízkokontaktní dlahy a pod. U víceúlomkových zlomenin můžeme použít k připojení jednotlivých fragmentů techniky tahových šroubů (obr. tah šroub), kdy způsobem předvrtání kanálků pro jednotlivé šrouby navzájem spojíme úlomky přítažnou silou.
Zevní osteosyntéza se uplatní především v léčení otevřených, kominutivních a infikovaných zlomenin (obr. zev osteos). Lze ji aplikovat jako jednorovinnou (šrouby jsou zavedeny v jedné linii buď ve frontální či sagitální rovině) nebo vícerovinnou (kombinací v obou předešlých či v rovinách rozličných - Ilizarovův způsob).
Tam, kde úspěch rekonstrukčních operací nelze předpokládat (např. krajina proximálního femuru v gerontotraumatologii), primárně indikujeme aplikaci endoprotézy.