Uchování kultur v minimálním růstu
Uchování kultur v minimálním růstu
• metody založené na kultivaci při snížené teplotě – využívají se nejčastěji
o rostliny mírného pásma: 20 – 25°C 4 – 10°C
o rostliny tropů: 25 – 30°C 15 –20°C
• metody založené na modifikaci složení kultivačního média – snížení koncentrace solí (MS1/2 – MS1/4), osmotika – 3% manitol, 5% sacharóza, ABA
• metody založené na modifikaci plynného složení atmosféry v kultivačních nádobách
Uchování kultur v minimálním růstu
Výhody:
• možnost vizuální kontroly
• testování na patogeny – možnost mezinárodní výměny
• menší nároky na prostor (2m2 x 1 ha)
Problémy:
• stres může mít vliv na regenerační schopnost
• může být ovlivněna genetická stabilita – nutnost kontrol
• (kritéria morfologická, cytologická, biochemická, DNA)
Doposud využito u plodin:
Solanum, Medicago, Fragaria, Prunus, Malus, Beta
<< Home